Faste læsere vil efterhånden have fanget, at jeg switcher lidt mellem forskellige genrer i mine tirsdagsperler. Der er de aktuelle, der er de glade, der er de lidt skæve, og så er der dem hvor jeg bare har totalt meltdown. I dag rammer vi sidste kategori. For jeg er røget godt op i den røde zone over en ting, som jeg ikke kan forstå, hvordan er blevet en accepteret adfærd. Eller, adfærd er måske så meget sagt, for det er ret beset bare et move. Et move som skal stoppes pr. omgående. For når jeg går i mine snørresko, på Nørrebro, og kikker på fortorvet, så ser jeg 2 ting der smelter mine øjne fuldstændig; Udtyggede tyggegummier, og cigaretskodder. Oooooookay, hent lige en liter Aqua D’or, for jeg er ved at selvantænde!! Hvorfor, hvornår og ikke mindst; Hvordan, har smøger og tyggegummi fået den form for affalds carte blanche, så det fuldstændig bramfrit bare kan smides på gader og stræder?!

Det vil ikke være forkert at sige, at vi danskere efterhånden går ret meget op i miljøet. Både fra politisk hold, men også i de små hjem i form af solcelle-installationer, sortering af affald, elspareskinner und so weiter. Og den samlede nation går da også fuldstændig balalajka, når der bliver sprøjtet billeder ud på ‘Fjæsen’ af et affaldsfyldt Havnebad på Islands Brygge, eller Kongens Have, efter en varm sommerdag. Vi gider ikke det pis!! Så er der altså online-endefuld til Hr. og Fru Engangsgrill fra hele nationens facebookpoliti . Og selvom endefulden bliver leveret med nutids-r’er der er revet op af grammatiktombolaen på må og få, og at der ikke altid er tid/overskud til punktummer eller anden tegnsætning, så er den endefuld så nødvendig, og så fortjent! Folk skal fandme rydde op efter sig!
Jeg bliver helt spedalsk i hjernen når folk sviner eller roder. Jeg kan ikke have det, og jeg synes det er så respektløst! Fitnesscentre er i ramme alvor nød til at sætte sedler op, hvor de med en kæk kommentar beder folk om pænt at rydde op efter sig selv. Ja ja, den der med, at man gerne må sætte vægtskiverne på plads efter brug – ellers kan man jo spørge en af tøserne om de vil hjælpe, vinder nok ikke ligefrem årets punchline award, men pointen er da til at forstå. Folk skal fucking rydde op efter sig, det er altså ikke særlig svært! Om du har grillet i en af byens parker, om du har drukket bajere til Distortion, om lille Fido er skiftet til den nye Pedigree med ekstra mange fibre og fejrer dette med en ny PR på aftenturen, eller om du nyder en kop kaffe i S-toget. Hvis ikke du har tænkt dig at rydde op efter dig, så vil jeg inderligt håbe for dig, at jeg ikke er i nærheden. For jeg er kold som et glasøje, om jeg så skal tvinge dig til at samle en hundelort op med klør fem! Med mindre du er betragteligt større og stærkere end mig, eller at du er åbenlys psykopat. Så lader jeg dig gå (for denne gang).

Nårh, men det som jeg reelt set er ved at brænde helt sammen over, er det faktum, at det er helt straight acceptabelt, at smide sit cigaretskod på jorden når man er færdig med at ryge. Det er i hvert fald min opfattelse, og jeg fatter det simpelthen ikke! Primært fordi det sker jo helt åbenlyst, og der er ikke en kæft der siger noget som helst. Rygerne gør sig ikke engang den ulejlighed at forsøge at skjule det, som når vi andre fanger en af de tunge gulddrenge når der bliver gravet dybt i snudeskaftet, og den ganske diskret bliver fnuldret ud af baghånden i et karmouflerende stræk. Næh nej du, rygerne suger gerne det sidste nikotin ud af sømmet med tommel – og pegefinger fast presset om filteret, med de 3 resterende fingre pegende mod himlen, for efterfølgende at smølfesparke skoddet 10 meter gennem luften, i en ballistisk bue flikflakkende mod asfalten. Med mindre det er en af de mere galante rygere, som rent faktisk lige viser det hensyn at droppe smøgen ned til fusserne, og så lige stampe gløden ud – folk skulle jo nødigt komme til skade jo.
Hvad sker der?! Det er da at tage begrebet “ude af øje, ude af sind” til et helt crazy niveau. Hvad så nu? Skal din smøg bare ligge der indtil der kommer en og fejer den op eller hvad?! Det gir jo ingen mening! Når jeg har ædt min kebab fejrer jeg det da heller ikke med at krølle sølvpapiret sammen til en lille basketbold, og ‘raindroppe’ den i asfalten som en anden Michael Jordan. Og nej, jeg ved ikke hvor mange år naturen er om at nedbryde hverken det ene eller det andet, men det er da også sagen fuldstændig uvedkommende! Om så naturen kunne nedbryde cigaretskodder på 14 dage ville det sguda stadig ikke være okay bare at smide dem!

Men er der så noget der er værre end cigaretskoder? Oh yes my dear! Tyggegummi! For det er (tilsyneladende) også bare helt okay at spytte tyggegummi ud på jorden, når mængden af mentol ikke længere tilfredsstiller Deres Excellence. “Er du godt klar over, at hvis du sluger dit tyggegummi, så ligger det i mavesækken i 40 år?” øøøøøøøhh okay Hr. Lademann, men kan du så fortælle hvordan det legitimiserer at spytte det på jorden i stedet?! Der ligger det da også bare i 40 år indtil en person, det kunne være en ung mand på 28 år som lige har købt nye Nike Free, træder i dit latterlige Hubba Bubba med vandmelon smag ved OK tanken på parkeringspladsen bag Silvan i Nørrebrocenteret, og skal bruge freaking timer på at skrabe lortet af igen. Eller det kunne være en lille fugl, som resten af dens dage ikke vil kunne kvidre på den grønne gren, fordi dens næb er limet sammen med Sorbits! Så smid dog det tyggegummi i en skraldespand!!! Eller slug det for himlens skyld!!! Hvad får dig seriøst til at tro, at det er okay bare at spytte det på jorden?! Eller endnu værre; At du kan sætte det fast oppe under bordet på den lille skodcafé hvor du skal instagramme en tapastallerken om 5 sekunder. Hvis jeg nogensinde finder dig……

Så kære ryger: Er du ikke sød at skodde dine smøger i et askebæger?! De findes af selvsamme årsag. Tro mig, Gammel Kongevej bliver ikke pænere at dit nikotinholdige bidrag på asfalten. Og dig med tyggegummiet; Der er ingen mennesker i verdenshistorien, som har trådt i et tyggegummi og tænk: Fedt! Så hvis du ikke har tænkt dig at sluge lortet, så spyt det i skraldespanden – som man siger!

Og nårh ja, så er begge dele i øvrigt også forbudt, og medfører bødestraf. Du vil blive sigtet, og straffet for overtrædelse af miljøbeskyttelsesloven, affaldsbekendtgørelsen. Ja ja, tænker du. Den slags bagateller bliver alligevel aldrig opdaget. Well hello shitface, Nørrebro vrimler med Politi i øjeblikket, og jeg kan godt afsløre, at hvis jeg spotter dig derude, så blir det motherfucking sagt til de voksne biaaaatch!